Cercetare dezvoltare inovare de tehnologii/produse alimentare
- Utilizarea indulcitorului Stevia rebaudiana pentru realizarea de nectaruri, compoturi din fructe/legume, produse concentrate din fructe, produse de patiserie si sosuri condimentate tip ketchup
- Obținerea de produse alimentare imbogatite in fibre alimentare, saruri minerale (Ca, Mg, K, Cu etc) si grasimi nesaturate (Omega 3)
- Obtinerea de produse alimentare cu potential functional, care pot fi consumate zilnic, pe scara larga, asa cum este cazul produselor de panificatie, prin adaugarea unor ingrediente functionale
- Inlocuirea unor componente din alimente cu alte componente naturale benefice sanatatii umane (ex. utilizarea inulinei)
- Dezvoltarea de produse de panificatie cu potential functional prin valorificarea unor subproduse si deseuri din industria alimentara
- Reformularea produselor alimentare prin diminuarea continutului in zahar, grasimi saturate si sare
- Valorificarea deseurilor si subproduselor rezultate in industria berii prin obtinerea de suplimente imbogatite in compusi bioactivi
- Studii si cercetari privind proprietatile tehnologice ale materiilor prime
- Efectul unor aditivi asupra proprietatilor de gelifiere și proprietatilor termice ale amidonului
- Stabilirea comportamentului reologic al aluatului utilizand echipamentele reologice: sistem Mixolab, Farinograf, Alveograf, Amilograf și Extensograf
- Cercetari privind influenta procesului de macinare asupra cantitatii de amidon deteriorat
- Evaluarea parametrilor de calitate la diferite cereale (grau, grau dur, orz, ovaz, secara, sorg, etc)
Alte studii si cercetari
- Cercetari privind retrogradarea amidonului ca efect/cauza al fenomenului de invechire al painii
- Studiu de caz privind potentiali bioindicatori care pot fi utilizati pentru siguranta produselor alimentare
- Studii experimentale privind influenta unor factori (materie prima, reteta de fabricatie, proces tehnologic etc.) asupra formarii acrilamidei din paine, biscuiti si alte produse similare si modalitati de reducere a acestui contaminant
- Studiul efectelor unor biopreparate de sinteza sau semisinteza si a unor extracte vegetale asupra organismului uman
- Evaluarea proprietatilor de bariera ale filmelor flexibile destinate ambalarii produselor alimentare
- Ambalarea antimicrobiana a produselor alimentare
- Testarea proprietatilor fizico-mecanice ale materialelor de ambalare
- Stabilirea termenului de valabilitate pentru produsele alimentare ambalate
Analize de laborator
- Teste fizico-chimice pentru alimente
- Determinarea valorii nutritionale
- Detectia si cuantificarea profilului de aminoacizi din produsele alimentare
- Determinarea continutului de minerale din produsele alimentare
- Amprentarea si detectarea compusilor majori bioactivi ai uleiurilor volatile din plante precum si determinarea profilului lipidic al acestora prin utilizarea spectroscopiei RMN
- Determinarea continutului in patulina al sucului de mere (conventional si ecologic)
- Determinarea continutului in acrilamida din paine, biscuiti si alte produse similare, prin GC/MS/MS
- Detectia metalelor grele din alimente
- Identificarea microbiotei din produse agricole si alimentare
- Identificarea alergenilor alimentari
- Determinarea bacteriilor coliforme si Escherichia coli beta-glucuronidaza pozitive
- Controlul microbiologic al aerului din spatiile de lucru si depozitare
- Controlul microbiologic al conservelor alimentare in recipiente inchise ermetic
- Controlul bacteriologic al suprafetelor de lucru, utilaje, echipament de protectie
- Analiza microbiologica a testelor de sanitatie prelevate de pe maini
- Analiza microbiologica a ambalajelor pentru produse alimentare
- Evaluarea unor migranti specifici din ambalajele alimentare (formaldehida, bisfenol A) prin metode spectrofotometrice
- Cerinte de testare a conformitatii ambalajelor si materialelor care intra in contact cu alimentele
- Testarea conformitatii ambalajelor cu Legea 249/2015
- Evaluarea senzoriala a ambalajelor alimentare
- Analize senzoriale si studii privind comportamentul consumatorilor
- Evaluarea senzoriala a produselor alimentare (produse de panificatie, sucuri, gemuri etc.)
- Studii privind preferinta consumatorilor pentru anumite produse
- Analiza texturii produselor alimentare (utilizand aparatul Texture Analyser)
- Amprentarea compozitiei volatile a produselor alimentare (utilizand aparatul Prometheus)
- Autenticitate materii prime/produse finite
- Determinarea autenticitatii speciei Triticum aestivum
- Determinarea speciei de carne din produsele alimentare
Alte servicii
- Implementarea sistemului HACCP in unitati din industria conservelor
- Implementarea sistemului HACCP in unitati din industria panificatiei
- Asistenta si consultanta in domeniul de expertiza – alimentar si al suplimentelor alimentare
- Etichetare